CategoriiBlog

Cum alegi cupa menstruala potrivita pentru tine?

cupa menstruala HerCUP

Ai descoperit forma asta noua de protecție care suna extraordinar de bine. Materiale certificate, silicon medical (nu suna rau!) protecție 12 ore (ba chiar si in apa) si reutilizabila. Prietenoasa asadar si cu corpul tau, si cu portofelul si cu natura. Excelent! 

Ok, suna bine! Dar faci prima cautare a produsului si esti complet contrariata: cupe colorate, cupe cu codite, cu inele, cu forme de floare, cu forme anatomice, masuri diferite…aaa…CE ALEG?

Faci a doua cautare ca sa afli mai multe informatii despre ce trebuie sa alegi si incepe alta distractie: cervixului inalt, cervix coborat, varsta, materiale, certificari, flux, conformatie….aaa…

Cine are nevoie de atata bataie de cap, nu? Inainte sa renunti si sa ramai la metodele de protectie traditionale, avem vesti bune.

Alegerea cupei menstruale nu este deloc atat de dificila pe cat pare. Sunt cateva aspecte de baza, extrem de simple, de care trebuie sa tii cont:

Dimensiunile unei cupe menstruale pot fi variate. In imagine, cupa menstruala HERCUP, marime L
  1. MATERIALUL – cupa este facuta din mai multe materiale. Insa siliconul medical este una dintre cele mai bune optiuni. Insa da, “silicon medical” suna bine, dar are nevoie de o certificare ISO si FDA care sa demonstreze asta si sa stai linistita ca este o cupa biocompatibila. Descrierea produsului ar trebui sa mentioneze asta.
  2. DURITATEA SILICONULUI – in general fermitatea siliconului este luata in considerare pentru ca ea sa se deschida usor in interior. Insa ar trebui sa iei in considerare si confortul tau. O cupa mai tare poate apasa pe vezica si genera senzatii pe care nu le doresti. Daca esti la inceput, mergi pe cupe moi, chiar daca trebuie sa ajuti putin cupa sa se deschida, e mai bine pentru confortul general si adaptarea la aceasta metoda.
  3. MARIMEAeste determinata de confort, nu de flux. Este o eroare foarte comuna alegerea unei cupe mari datorita unui flux abundent. Cand vorbim de marime, vorbim de lungimea cupei si de diametrul ei. O cupa mare poate sa iti creeze disconfort daca nu este potrivita pentru tine, mai ales daca esti incepatoare. Este mai bine sa o golesti mai des dar sa te simti mai confortabil pe durata menstruatiei. Diametrul ar trebui determinat de forta peretilor vaginali. In general, L se recomanda pentru femeile care au nascut vaginal. Probabilitatea ca peretii vaginului sa fi suferit modificari importante este mai mare. 

Ce alte aspecte sunt discutate (dar nu ar trebui sa creeze confuzie):

cupa menstruala herCUP
cupa menstruala
  1. INALTIMEA CERVIXULUI – este adevarat ca influenteaza lungimea pe care o doresti pentru cupa ta. Insa inaltimea cervixul este fluctuanta (in functie de nivelul de excitare, de momentul masurarii raportat la menstruatie etc). Chiar daca ai un cervix jos, sunt multe sanse (in afara de probleme specifice) sa ai o lungime a vaginului mai mare de 7cm. Majoritatea cupelor menstruale nu depasesc 6 cm chiar la masurile mari. Iar daca iti alegi o cupa cu tulpina lunga, poti ajusta exact cat ai nevoie.
  2. TULPINA – Cupele au diferite tulpini. Unele au tulpini lungi, altele scurte, altele un simplu mot si altele un inel. O utilizatoare experimentata probabil ti-ar spune ca o alegere inteleapta este sa eviti tulpinele scurte si ca probabil inelele au o sansa mai mare sa se sectioneze. O tulpina mai lunga e o alegere mai sigura pentru ca este ajustabila.
  3. CULOAREA – Nu cumpara o cupa menstruala pentru ca are culori simpatice. Fiind un produs care sta in interior, oricum nu va fi vizibil. Si, ca si noi, cel mai probabil vrei ca produsul pe care il introduci in interiorul tau sa fie cat mai simplu si curat cu putinta. Siliconul medical este translucid, iar culorile gasite pe piata sunt, evident, adaugate.
  4. LIFESTYLE – Iti place sa practici sport sau sa citesti povesti lungi pe canapea? Unele recomandari pentru masura potrivita pentru cupa ta menstruala vor tine cont daca stilul tau de viata este activ, considerand ca asta afecteaza fermitatea peretilor vaginali. Aici insa intervine si VÂRSTA si lucrurile pot deveni si mai confuze. Dar hei! Nu uita insa ca peretii vaginali sunt foarte flexibili iar media diametrului pentru o cupa menstruala este de 42 mm. Asadar, influenteaza alegerea masurii, dar nu chiar atat de mult.
  5. ÎNĂLȚIME – Desi sunt site-uri care iti vor spune ca inaltimea este direct proportionala cu inaltimea cervixului tau, acesta este un mit. In prezent nu exista studii care sa ateste ca exista o corelare intre cele doua.

Cand alegi modelul si masura potrivita pentru cupa ta menstruala, adu-ti aminte ca noi femeile suntem extraordinar de frumos diferite. Ce functioneaza pentru alte persoane, este posibil sa nu fie pur simplu pentru tine. Asadar, navigheaza intelept printre infomatiile despre cupele menstruale si daca ai ocazia, nu ezita sa stai de vorba cu medicul tau ginecolog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *