CategoriiBlog

Cupa menstruala – scurta istorie si ce probleme rezolva

cupa menstruala herCUP

Femeile au nevoie de metode de protectie eficiente, sigure si accesibile ca pret. La nivel global, 26% din populatie este formata din femei care au lunar menstruatie. Asta inseamna aproape 2 miliarde de femei care sangereaza timp de aproximativ 65 de zile pe an. 

In zilele noastre exista numeroase alternative pentru protectie insa prejudecatile si frica sau pur si simplu lipsa de informatie faca ca multe dintre metode, desi eficiente, sa ramana necunoscute.

Cu toate astea, infectiile urogenitale si vaginoze sunt comune printre femeile care folosesc metode de protectie din materiale de slaba calitate. In general, o alegere sigura pentru tarile cu dificultati in a mentine o igiena corespunzatoare este reprezentata de metodele de unica folosinta.

Cupa menstruala este o metoda de protectie care a fost mult timp trecuta cu vederea desi primele prototipuri au fost comercializate in 1932. Cam in acelasi timp au aparut pe piata si primele tampoane. Desi se spune ca existau modele de cupe menstruale inca din 1860, produsul nu a fost patentat decat mult mai tarziu. Leona Chalmers, detinatoarea patentului cupei menstruale spunea in prezentarea produsului ca a “descoperit rezolvarea la o problema veche din vremea Evei”. 

A fost conceputa asa cum este si astazi: o cupa in forma de clopoțel, fabricata din cauciuc. Lipsa de disponibilitate, imposibilitatea de a informa femeile la scara globala si multi alti factori care au tinut de circumstante au fost de vina pentru lipsa de popularitate. Si, cu siguranta inceperea celui de-al Doilea Razboi Mondial in 1939 si rationalizarile care l-au precedat nu au facut lucrurile mai usoare.

Design-ul primei cupe menstruale patentate

In 1950, dupa ce cauciucul a fost din nou accesibil, au inceput sa apara producatorii de cupe menstruale. 

Astazi cupa menstruala a inceput sa devina din ce in ce mai folosita. Asta pentru ca informarea riguroasa este posibila, igiena intima este deja un obicei bazic iar preocuparea pentru impactul pe care il avem asupra planetei ne da tarcoale.

Varietatea de produse disponibile pe piata astazi este coplesitoare. Culori variate, forme diferite si cel mai important, cauciucul a fost inlocuit cu silicon medical conceput special pentru a fi sigur pentru folosirea interna. Astazi cupele menstruale sunt perfect compatibile corpului uman iar varietatea produselor le lasa pe femei fara scuze pentru a incerca aceasta metoda care rezolva o multime de probleme legate de protectia menstruala:

  1. Sindromul socului toxic. Probabil ca nu exista femeie care sa nu fi facut ochii mari cand a citit prima oara despre acest risc letal asociat cu folosirea tampoanelor. Desi rar intalnit, pare un pret prea mare de platit pentru putin confort si discretie
  1. Inot. Calcule si iar calcule inainte de concediu? Pentru ca nu vrei sa stai cu pantaloni pe plaja ca sa ascunzi aripioarele de la absorbante. Nici nu vrei sa stai mereu stresata ca trebuie sa ascunzi firul tamponului. Sau ca trebuie sa fugi repede la baie dupa ce ai probat apa. Cupa menstruala, nefiind absorbanta, nu are probleme in contactul cu apa. Si fiind interna este complet ascunsa. Nu e minunat?
  1. Mirosuri neplacute. Chiar daca sunt fabricate din bumbac 100%, absorbantele si tampoanele vor fi intotdeauna un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Pana la urma, sunt fibre aflate intr-un mediu umed si cald. Perfect pentru micii impostori, care nu vor intarzia sa se inmulteasca.
  1. Iritatii. Acestea sunt cauzate fie de materialele sintetice din absorbante, fie de bacterii. Se manifesta prin roseata, mancarime si disconfort. Nu este tocmai ce ai nevoie, mai ales cand esti la menstruatie.
  1. Poluare. Iti poti imagina un morman de 40.000.000.0000 de absorbante? Cam atatea se adauga LUNAR la deseurile planetei. Estimarile spun ca o singura femeie foloseste in medie 11.000 de produse de igiena menstruala de unica folosinta intr-o viata. Folosirea unor metode de protectie reutilizabila chiar face diferenta.

Asadar, de aproape 100 de ani femeile din toata lumea se bucura de beneficiile unui dispozitiv medical care le ajuta sa treaca peste menstruatia cat mai confortabil posibil. Astazi, cupele menstruale sunt fabricate din silicon medical, in fabrici certificate, din materiale extrem de sigure, folosite de mult timp atat in industria alimentara cat si in cea medicala. Desi nici o metoda de protectie nu vine fara mici inconveniente, cupa este actualmente, metoda care maximizează beneficiile si minimizeaza dezavantajele.

Lasă un răspuns