CategoriiBlog

Sunt cupele menstruale sigure?

cupa menstruala
cupa menstruala herCUP
Cupa menstruala HerCUP

Cupele menstruale sunt o metoda tot mai des folosita de protectie menstruala. Pe de-o parte pentru ca sunt o forma sustenabila de protectie dar si pentru ca au numeroase alte beneficii legate de confort si pret.

Cupele menstruale au o multime de beneficii: sunt prietenoase cu mediul, ofera protectie excelenta si te ajuta sa-ti economisesti banii pe care i-ai fi dat lunar pe absorbante. Dar sunt ele sigure?

Care sunt avantajele si dezavantajele folosirii cupei menstruale?

Ce este cupa menstruala?

Cupa menstruala este o cupa flexibila, mica, produsa din silicon sau cauciuc. Se insereaza in vagin si spre deosebire de tampoane sau absorbante care absorb, are capacitatea de a colecta lichidul menstrual. Dupa 8-12 ore, se scoate, se goleste, se clateste si se reinsereaza pentru a continua protectia pe durata menstruatiei.

Medicii sustin ca acestea sunt la fel de sigure ca si tampoanele si absorbantele. Poate dura un timp pana sa te obisnuiesti cu o cupa menstruala, insa majoritatea femeilor care au incercat aceasta metoda sunt extrem de multumite.

cupa menstruala herCUP
Cupa menstruala

Beneficiile utilizarii cupei menstruale

Beneficiile folosirii unei cupe menstruale reutilizabile sunt usor de intuit:

  • Cost-O cupa menstruala este o alternativa mai ieftina decat cumpararea lunara de produse de protectie menstruala conventionale. Practic, in timp, costul acesteia se amortizeaza.
  • Reducerea iritatiilor-  Unele femei au iritatii atunci cand folosesc abdorbante. Pentru ca pielea de la exterior nu intra in contact cu lichidul menstrual, riscul ca acestea sa apara folosind cupa menstruala este aproape nul.
  • Mai curat si fara mirosuri. Majoritatea femeilor care folosesc cupa menstruala sunt incantate de cat de curate se simt. Nu numai ca pielea nu mai este expusa la lichidul menstrual, dar pentru ca acesta nu ia contact cu aerul, nici nu ajunge sa dezvolte bacterii si sa provoace mirosuri neplacute.
  • Fara pete. Daca este introdusa corect, cupa menstruala practic sigileaza, reducand semnificativ riscul de scurgeri.
  • Protectie de durata. Cupa menstruala poate fi purtata pana la 12 ore in timp ce tampoanele ajung pana la un maxim de 4 ore.

Dezavantajele utilizarii cupei menstruale

Chiar daca te bucuri de nenumarate beneficii, cupele vin si cu mici dezavantaje:

  • Disconfort cand este inserata gresit. Poate dura un timp pana te adaptezi la noua metoda de protectie. Daca nu reusesti sa o inserezi corect, cupa poate da senzatie de disconfort. In plus, depinzand de anatomia vaginului, unele femei care prezinta deformari ale acestuia, este posibil sa nu le poata folosi.
  • Curatarea dificila in toalete publice. Pentru ca ea trebuie golita si clatita cu apa inainte de reinsertie, unele femei considera ca nu este foarte confortabil sa faci asta in toaleta de la lucru sau in oricare alt spatiu care nu este confortul casei. Aceasta problema poate fi rezolvata cu o cupa de rezerva sau si mai simplu, folosind servetele umede pentru curatarea cupei. Imediat ce este posibil, o poti clati si folosi din nou. Insa, avand in vedere durata foarte mare a timpului de protectie (pana la 12 ore) aceste situatii vor fi destul de rare.
Sterilizator pentru cupa menstruala

Folosirea corecta a cupei menstruale

Urmeaza intotdeauna instructiunile pentru igienizarea corecta a cupei tale de fiecare data cand o golesti si o folosesti. Igiena este foarte importanta cu precadere in zilele „delicate”. Asadar asigura-te ca ai mainile curate inainte sa scoti cupa si ca o clatesti bine cu apa calduta si (daca este necesar) cu un sapun delicat.

Dupa folosirea ei, sterilizarea este foarte importanta. Poti apoi sa o depozitezi intr-un loc curat si uscat si sa o ai la indemana pentru luna urmatoare.

Desi folosirea cupei este sigura in toate activitatile de peste zi, este contraindicata folosirea lor pe durata contactului sexual.

Este cupa menstruala potrivita pentru mine?

Medicii sustin ca oricine poate folosi cupa menstruala: inclusiv femeile care au dat nastere prin metoda vaginala sau cele cau au instalate un sterilet sau un inel contraceptiv. Poti consulta medicul tau ginecolog daca sunt alte particularitati ale anatomiei tale sau un istoric medical sensibil.

Lasă un răspuns